Rosé champagne

De populariteit van rosé champagne stijgt. Vanaf 1980 is, onder alle verkochte champagnes, het aantal rosé champagnes van 2% naar 10% gestegen. Deze stijgende populariteit komt niet uit de lucht vallen. De champagne ziet er prachtig uit in een glas vanwege de kleur, variërend van bleek roze en zalmroze tot koperachtig of dieproze. Daarnaast zorgen de fruitaroma’s voor een fijne smaak. Als jij jouw familie of geliefde wil verrassen, doe dan een mooie rosé champagne cadeau. De champagne past perfect bij een (romantisch) diner! Drink je toch liever een gewone champagne? Geen zorgen! Een gewone champagne blijft natuurlijk een prachtig cadeau en wordt ook gedronken bij het ontbijt of een diner.

Hoe wordt rosé champagne gemaakt?

Waar komt de roze kleur vandaan? In de champagnestreek zijn er twee toegestane manieren om rosé champagne te maken:

  • Rosé d’assemblage

Deze methode wordt soms als eenvoudig beschouwd, maar dat is het niet. In het laatste deel van het proces wordt rode wijn, uit de champagnestreek, toegevoegd aan het mengsel waar de champagne mee wordt gemaakt. Bij het toevoegen van de rode wijn zijn de timing en de hoeveelheid van essentieel belang. Deze bepalen uiteindelijk de smaak, de kleur en de aroma’s van de champagne. 

  • Rosé de saignée

Saignée wordt afgeleid van het Franse werkwoord saigner, dit betekent ‘bloeden’. Tijdens dit productieproces laat men de schil van de donkere druif een aantal uur bloeden/weken in het geperste sap. Hierbij is de duurtijd van het bloeden van groot belang. Hoe langer de schillen van de druiven bloeden, hoe meer geur, kleur en smaakstoffen worden afgegeven.

Wat zijn de juiste gelegenheden voor deze champagne?

Vanwege de luxe uitstraling en vrolijke kleur is de champagne perfect voor feestelijke gelegenheden en romantische settings. Zelfs bij verschillende type maaltijden past de champagne goed, maar het is niet aan te raden om bij een dessert te drinken. Rosé champagne is hier namelijk vaak te droog voor. Hoe lichter de kleur, hoe droger de smaak. Hiermee wordt het gerucht dat rosé champagne (altijd) zoet is dan ook afgedaan. Wel is de champagne vaak heerlijk fruitig.

 
In conclusie kunnen we vaststellen dat de populariteit van rosé champagne aanzienlijk is gestegen sinds 1980, met een toename van het aandeel van 2% naar 10% onder alle verkochte champagnes. Deze groei wordt niet alleen ondersteund door de aantrekkelijke kleurvariaties, variërend van bleek roze tot dieproze, maar ook door de heerlijke fruitaroma’s die een verfijnde smaak toevoegen aan de drank. Voor wie op zoek is naar een verrassend cadeau voor familie of geliefden, is rosé champagne een uitstekende keuze, vooral bij (romantische) diners.

https://muselet.nl/

Over de auteur

Scroll naar boven